Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο πολιτιστικός σύλλογος Μελάνων Νάξου «ΚΟΥΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» θέλει να ενημερώσει το κοινό ότι αναβάλει την προγραμματισμένη, για την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, εκδρομή στη Μονή Φωτοδότη στο Δανακό και στα μουσεία της Απειράνθου λόγο της αναπάντεχης απώλειας νεαρού συγχωριανού μας. Το Δ.Σ. του συλλόγου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Θα θέλαμε επίσης να ζητήσουμε συγγνώμη από όσους είχαν προγραμματίσει να συμμετέχουν στην εκδρομή. Η εκδρομή θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία που θα σας ανακοινώσουμε προσεχώς.

Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος
(Στέλλα Τουλούπη)

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση /Εκδρομή στη Μονή Φωτοδότη και στα μουσεία της Απειράνθου


Εκδρομή στη Μονή Φωτοδότη και στα μουσεία της Απειράνθου

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
και ώρα 10:00 σας προσκαλούμε
στην εκδρομή που διοργανώνει
ο σύλλογός μας, σε μια δραστηριότητα
να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας.
 Αναχώρηση από τις Μέλανες με πούλμαν (δωρεάν μετακίνηση), με προορισμό τη Μονή Φωτοδότη στο Δανακό και στη συνέχεια επίσκεψη στα μουσεία της Απειράνθου και στον παραδοσιακό ανεμόμυλο.


 Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος
(Στέλλα Τουλούπη)                 

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

68 χρόνια από την εξέγερση των Μελανιτών αγροτών (φώτο)

Στο προαύλιο του Ι.Ν. των αγίων Αποστόλων Μελάνων, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η τοπική επέτειος της εξέγερσης των αγροτών των Μελάνων για την ανακατάληψη  των κτημάτων από τους Φράγκους γαιοκτήμονες . Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Σταύρος Κουτελιέρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Ανεβλαβής , ο Διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Καστελάνος με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου, και πλήθος κόσμου. Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο τέως αστυνομικός διευθυντής Κυκλάδων υποστράτηγος  κ. Κώστας Βασιλάκης, ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής που ήταν επιμέλεια του Συλλόγου.






Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση


Ο πολιτιστικός σύλλογος Μελάνων Νάξου
«ΚΟΥΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ»
σας προσκαλεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, στην αυλή της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων στις Μέλανες, μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία, να τιμήσουμε την εξέγερση των κολλήγων των Μελάνων εναντίον των Φράγκων γαιοκτημόνων που έγινε στις 13 Οκτωβρίου 1944. Απονέμουμε φόρο τιμής στους ήρωες αγρότες που επαναστάτησαν στο φεουδαρχικό καθεστώς αιώνων και γιορτάζουμε τη διπλή απελευθέρωση.

Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος
(Στέλλα Τουλούπη)

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η απάντηση για την παραλία του αλυκού από τον κ.Γ. Ζευγώλη


Η παραλία χαρακτηρίζεται από χωροχρονική μεταβλητότητα, δηλ. αλλάζει τόσον στην χωρική όσον και στην χρονική κλίμακα.
Οι μεγαλύτερες αλλαγές συμβαίνουν κοντά στην ακτογραμμή και μειώνονται προς την ανοικτή θάλασσα.
Οι αλλαγές αυτές ελέγχονται από την παράκτια υδροδυναμική (από τον χαρακτήρα και ένταση της κυματικής ενέργειας), αφού αυτή ελέγχει την
ανατάραξη (disturbance),
κίνηση (movement),
επαναιώρηση (resuspension),
μεταφορά (transport) και
απόθεση (deposition) των παράκτιων ιζημάτων που κτίζουν τις παραλίες.Οι μεγαλύτερες παραλιακές αλλαγές είναι το αποτέλεσμα θυελλωδών κυμάτων (storm waves), τα οποία σε 1-2 ημέρες μπορούν να αλλάξουν ολοσχερώς το σχήμα μιας παραλίας.
Ποσοτικά, η αλλαγή εξαρτάται όχι μόνον από την κυματική ενέργεια αλλά και από το είδος των ιζηματων, με τις αλλαγές να είναι μεγαλύτερες σε παραλίες με πλέον χονροκοκκα ιζήματα (γιατί;)
Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν κάθετα στην παράλια δηλ. λόγω μεταφοράς ιζηματων κάθετα προς την ακτή. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να υπάρχει και σημαντική μεταφορά παράλληλα προς την ακτή.
Οι ακτές μπορεί να «αναρρώσουν» από την καταστροφή, αλλά η διαδικασία αυτή είναι αργή και εξαρτάται από τοπικούς παράγοντες. Οι Morton et al., 1994 (JCR, 10,884-908) βρήκαν ότι η «ανάρρωση» γίνεται σε 4 κύρια σταδία:
(1) γρήγορη αναδημιουργία του πρόσθιου μέρους της ακτής
(2) αργή απόθεση στο οπίσθιο μέρος της ακτής
(3) αναδημιουργία αμμοθινών και
(4) αποίκηση με φυτά των θινών

  τoν ευχαριστούμε θερμά για την παρέμβαση 

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Αλυκό Νάξου / φυσικό φαινόμενο η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής ;

Μετά από επίσκεψη στην παραλία του Αλυκού, έπειτα από 2 χρόνια, διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο αμμώδης μέρος της παραλίας έχει χαθεί κ καλυφθεί από τη θάλασσα. Παρατηρώντας κ τις φωτογραφίες που παραθέτουμε βλέπουμε ότι η θάλασσα έχει καλύψει 10 μέτρα της ακτής περίπου κ έχει φτάσει ως τα βράχια… Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής μας είπαν ότι μετά από μία σφοδρή κακοκαιρία τον χειμώνα άλλαξε η μορφολογία της παραλίας… Παρόμοιο φαινόμενο έχει διαπιστωθεί κ στην παραλία του Ορκού… Μήπως όμως είναι αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών κ τα φαινόμενα αυτά έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις θάλασσες μας? Δεν είμαστε ειδικοί για να αναλύσουμε αυτό το φυσικό φαινόμενο… Γι’ αυτό περιμένουμε κάποια επιστημονική ανάλυση για να καταλάβουμε κ εμείς τι έχει συμβεί κ αν είναι εφικτό από κάποια κακοκαιρία να έχουμε μια τόσο μεγάλη αλλαγή!
από: Ν.Α.




Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-τρίτη πεζοπορική διαδρομή







Πολιτιστικός σύλλογος Μελάνων Νάξου

«ΚΟΥΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ»



Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 11:00
σας προσκαλούμε στην τρίτη πεζοπορική διαδρομή που διοργανώνει ο σύλλογός μας,
σε μια δραστηριότητα να γνωρίσουμε
καλύτερα τον τόπο μας.
Αναχώρηση από τις Μέλανες με πούλμαν, με προορισμό το Φιλότι, πεζοπορία στη βρύση των Αριών, στη σπηλιά του Ζά και επιστροφή στη γέφυρα του Φιλοτιού για καφέ.
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη διαδρομή
Διάρκεια διαδρομης : 1 ώρα

 Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος  :  (Στέλλα Τουλούπη)

                                                                                    



Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012