Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Εγκαινιάζεται η εντυπωσιακή ενοποίηση μνημείων,αρχαίο υδραγωγείο και ιερό τον πηγών ΜΕΛΑΝΩΝ ΝΑΞΟΥ







Ενα αρχαίο υδραγωγείο άριστης κατασκευής, ένα ιερό με τις πηγές του και γύρω του τα αρχαία λατομεία για την εξόρυξη μαρμάρου, επιπλέον τα αγάλματα κούρων που άφησαν ημίεργα οι γλύπτες και τέλος μια παλαιοχριστιανική βασιλική. Σύνολο εντυπωσιακό, που περιλαμβάνει κάθε είδους αρχαία δραστηριότητα και κάνει άλματα στον χρόνο είναι αυτό που εγκαινιάζεται το Σαββατοκύριακο στη Νάξο.



Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα έργο που ενοποιεί και αναδεικνύει αυτά τα μνημεία, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες για μια γνωριμία με ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Το έργο θα παραλάβει επισήμως για το υπουργείο Πολιτισμού η γενική γραμματέας του κυρία Λίνα Μενδώνη καθώς εκτελέσθηκε με χρηματοδότηση των ΠΕΠ Νότιου Αιγαίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δώδεκα χαρακτηριστικά τµήµατά του, αφού συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν από την επιστηµονική οµάδα του Πανεπιστηµίου Αθηνών µε υπεύθυνο τον καθηγητή Βασίλη Λαµπρινουδάκη , ανοίγουν επισήµως το Σάββατο για τους επισκέπτες.



Η ξενάγηση λοιπόν αρχίζει από το αρχαίο υδραγωγείο Μελάνων- Νάξου, ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, κατασκευασμένο πριν από το τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα με γραμμή κουμπωτών πηλοσωλήνων μήκους 11 χλμ.! Είναι ανάλογο με τα γνωστά αθηναϊκά υδραγωγεία της ίδιας εποχής, μόνο που στους χρόνους της ρωμαιοκρατίας η γραμμή των σωλήνων αντικαταστάθηκε με κτιστή αύλακα, η οποία παρέμεινε σε χρήση ως τον 8ο μ.Χ. αιώνα.



Το υδραγωγείο διέθετε εξάλλου από την αρχή σήραγγα μήκους 220 μ., η οποία κατά τη Ρωμαϊκή εποχή απέκτησε στην είσοδο και στην έξοδο φρέατα καθαρισμού με εντυπωσιακούς θολωτούς διαδρόμους πρόσβασης στη λαξευτή σήραγγα. Σήμερα δώδεκα χαρακτηριστικά τμήματα του υδραγωγείου έχουν συντηρηθεί και διαμορφωθεί σε επισκέψιμους χώρους. Η λατρεία στο ιερό των πηγών άρχισε τον 8ο π.Χ. αιώνα με έναν μικρό ναό, ενώ τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα προστέθηκαν δύο ακόμη ναϊκά οικοδομήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι δίπλα στη λατρεία μιας θεότητας του νερού και της ευφορίας λατρεύτηκαν και δύο ήρωες-προστάτες των τεχνιτών που δούλευαν στα αρχαία λατομεία της περιοχής. Η δουλειά τους μάλιστα και τα αφιερώματά τους στο ιερό αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του πρωτοπόρου έργου των ναξίων μαρμαροτεχνιτών στην ανάπτυξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Μάρτυρες του έργου τους αποτελούν εξάλλου τα δύο ημίεργα αγάλματα κούρων στα λατομεία της περιοχής. Το ένα είναι ο κούρος του Φλεριού, που βρίσκεται μέσα στο λατομείο, ενώ για να φθάσει κάποιος στον δεύτερο κούρο, ο οποίος βρίσκεται ψηλότερα στο βουνό, ακολουθεί τον πλακόστρωτο διάδρομο που μόλις κατασκευάστηκε. Δίπλα του τοποθετήθηκαν τα πόδια και η πλίνθος του αγάλματος, τα οποία ανασυντέθηκαν από τεμάχια που εντοπίστηκαν στις γύρω ξερολιθιές.



Στο τελευταίο τμήμα του υδραγωγείου εξάλλου εντοπίστηκαν και τα ερείπια χριστιανικού ναού του Αγίου Στεφάνου, που ανήκαν σε μια μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική μήκους 23,5 μ. Ο χώρος απαλλοτριώθηκε, το σύνολο του μνημείου προστατεύθηκε από την καταστροφική γεωργική δραστηριότητα, και με μερική αναστήλωση και κατάλληλη διαμόρφωση η Νάξος απέκτησε ένα ακόμη μνημειακό χώρο της εποχής αυτής. Δύο κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και μία συλλογή ευρημάτων από το ιερό των πηγών και το υδραγωγείο που στεγάστηκε σε αίθουσα του παλαιού δημοτικού σχολείου Κουρνοχωρίου ολοκληρώνουν την πληροφόρηση του κοινού. Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=344819&dt=23/07/2010#ixzz0uXCuhfQX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου