Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Μέλανες-Εορτή της αναστήλωσης των Αγίων Εικόνων (Κυριακή της Ορθοδοξίας)





























Γιορτάζουμε σήμερα 13 Μαρτίου, ημέρα ανάμνησης του γεγονότος της αναστήλωσης των Αγίων και Ιερών Εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, ας πούμε λίγα λόγια...:
Γιορτάζουμε σήμερα την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της αιρέσεως των Εικονομάχων, δηλαδή, εκείνων που δεν δέχονταν και δεν τιμούσαν της Άγιες Εικόνες.
Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από εικονομάχους.
Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, όπου ήταν και άνδρας της Αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την αυτοκρατορία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο.
Η Βασίλισσα Θεοδώρα είπε δημόσια ότι ασπάζεται τις Εικόνες, όχι όμως ως λατρεία, αλλά ως τιμή.
Την Α' Κυριακή των νηστειών το 843 μ.Χ., η Αγία Θεοδώρα μαζί με το γιο της αυτοκράτορα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις Άγιες Εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό.
Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθωρίστηκε οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό, σε όλους !!!
Απολυτίκιο:
Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, Αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών βουλήσει γαρ ηυδόκησας ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασες εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών ο παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου