Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Η γιορτή του αγίου Θαλλελαίου 2012


Με λαμπρότητα  πραγματοποιήθηκε  και εφέτος  ο εορτασμός του αγιου θαυματουργού Θαλλελαίου του ιαματικού . Εκατοντάδες πιστοί απ' όλοι την Νάξο προσήλθαν να προσκυνήσουν την εικόνα του αγίου , ανάμεσα τούς ήταν ,ο πρόεδρος της κοινότητας Κουτελιέρης Σταύρος , τα διοικητικά μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης Ξενάκης Γεώργιος και Βερύκοκκος Ευάγγελος ,ο δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων Μαργαρίτης Μανόλης ,οι αντιδήμαρχοι Πρωτονοτάριος Τοτόμης ,Ανευλαβής Αργύρης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Μαυρομάτης Φώτης, και ο πρόεδρος του Ν.Ο.ΠΑ.ΠΑ Ιάκωβος Ναυπλιώτης .


Εχει καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα του νησιού. Το χορευτικό του Π.Σ ΚΟΥΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ήταν αυτό που έκανε το ξεκίνημα του πανηγυριού χαρίζοντας κέφι στους παρευρισκομένους για να συνεχιστή ο χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες .


 λίγα λόγια για το ιστορικό του ναού και το βίος του  αγίου :
Ο ναός του Αγίου είναι δίκλιτος. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε οικοδομήθηκε, αλλά στον εξωτερικό τοίχο υπάρχει η μισοσβησμένη επιγραφή: ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΑΓΡΕΔΟC (1501)
Παλιότερα υπήρχε σε μάρμαρο ανάγλυφη και η μορφή του ηγουμένου, αλλά εξαφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως το κλέψανε.

Ο Άγιος Θαλλέλαιος έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως Νουμεριανού, εν έτει 284. Καταγόταν από το Λίβανο και ήταν υιός του Βερουκίου και της Πωμυλίας. Υπέμεινε πολλά βασανιστήρια για να ασπαστεί την ειδωλολατρία και στο τέλος αποκεφαλίστηκε. Είχε σπουδάσει ιατρός και πρόσφερε υπηρεσίες του χωρίς να παίρνει ποτέ χρήματα (ανάργυρος). Και σήμερα αναφέρονται πολλά θαύματα. Στη μνήμη του ψάλλεται η ακολουθία που έχει γράψει ο Άγιος Πέτρος Νικόδημος ο Αγιορείτης στα 1972, και στην ευρύχωρη αυλή του ναού γινόταν και γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού μας.

Το τότε μοναστήρι του Αγίου Θαλλέλαιου μαζί με το Φωτοδότη και την Αγιά, θεωρούνται από τα ποιο παλιά μοναστήρια του νησιού, αφού αναφέρεται, ότι το 1509 ο δούκας Κρίσπος αφιέρωσε αυτά τα τρία μοναστήρια στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

                                                          χαιρετισμός του δημάρχου 
λιτανεία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου