Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Απάντηση στα ''μπαϊράκια'' της Κυκλαδικής

Με αφορμή το κείμενο με αριθμό 2950 της κυκλαδικής  της 12 Μαρτίου 2013 σελίδα 12 σχετικά με τα αποκριάτικα έθιμα της Νάξου σας γνωρίζουμε τα παρακάτω : Στις Μέλανες το αποκριάτικο έθιμο λέγεται μοσκαράδα με Κορδελάδες και όχι με κορδελάτους η (μπαϊράκια), στον Κυνίδαρο  λέγονται φουστανελάδες στην Τραγαία λεβέντες  και στα λιβάδια κορδελάτοι .
Επίσης σας γνωρίζουμε την ιστορία της μοσκαράδας τα τελευταία 60 χρόνια  .
Από το 1950 μεχρι το 1959 γινόταν η μοσκαράδα κάθε χρόνο .Σταμάτησε το 1959 έως το 1969.

Μοσκαράδα 1969
Τότε το 1969 παραμονές της Τυρινής Δευτέρας  μια ομάδα νέων Μελανιτών οι:
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΕΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΛΕΡΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ αποφάσισαν  να αναβιώσουν το έθιμο. 
εικονιζόμενοι από αριστερά: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΕΒΛΑΒΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ , ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ(παλιάτσος), ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ , ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ(βιολιτζής), ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΑΤΗΣ( ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ λαουτιέρης), καθήμενοι : ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ(Συκάς), ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΕΒΛΑΒΗΣ(Γραμματικός).
 
Συνεχίστηκε το 1970 ,1971 και το 1976,από το 1976 έως το 1983 σταμάτησε . 
εικονιζόμενοι από αριστερά : ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ(του Γιακουμή), ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ(του Χοντρού), ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ (του Νικολιέρη), ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ(του Νικολιέρη), ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ(του Ποτοστεφάνου), ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ(Νικολιέρης)
 
Το 1983 μια ομάδα νέων ξεκίνησε και πάλι το έθιμο ,και από τότε σχεδόν κάθε χρόνο συνεχίζεται η μοσκαράδα .Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί συνετέλεσαν για την διοργάνωση της  μοσκαράδας  χωρίς να επιδιώκουν την αυτοπροβολή τους αλλά και παλαιότερα παππούδες – προπαπούδες μας έχουν  δουλέψει για να διατηρηθεί αυτό το έθιμο και δεν πρέπει να τους αγνοούμε .
Κλείνοντας υπενθυμίζω  ότι η μοσκαράδα δεν είναι προσωπική  υπόθεση κανενός αλλά συλλογική προσπάθεια όλων των Μελανιτών .

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητοί καλημέρα σας.
  Χάρηκα για το σχόλιό σας αυτό. Δεν γνωρίσω το δημοσίευμα της "ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ", αλλά καταλαβαίνω περίπου το περιεχόμενό του από το δικό σας σημείωμα.
  ..........................
  Απόκριες 1990. Συνοδεύω σαν ερυνητής τον θίασο των Κινιδαριωτών που πάνε να επισκεφτούν τις Μέλανες.
  Στη μέση της διαδρομής συναντάμε τους αντίστοιχους χωριανούς σας. Κατεβαίνουν όλοι από τα αγροτικά αυτοκίνητα που μας μετάφεραν και οι Μπαϊρακτάρηδες αφού εύχονται ο ένας στον άλλον και δίνουν το σχετικό κέρμα στη χούφτα του άλλου (με τη γνωστή σημειολογία του), σταυρώνουν τα Μπαϊράκια τους, εύχονται ο ένας στον άλλον κι αφού κάνουνε ένα συρτουδάκι αναχωρούν για τον τελικό τους προορισμό. Οι μεν στις Μέλανες και οι δε στον Κινίδαρο.
  Από αυτή τη συνάντηση είναι και η σχετική φωτογραφία στα Link:
  http://xoroballomata.files.wordpress.com/2010/02/11.jpg
  Καλή δύναμη σε ότι κάνετε και καλή Αποτύρωση!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή