Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Δεκαπεντάυγουστος
Αύγουστος ο μήνας Της και Πάσχα του καλοκαιριού ο Δεκαπενταύγουστος όπως το θεωρεί η λαϊκή παράδοση. Θεοτόκος Μαρία η Βασίλισσα του Ουρανού και Κυρία των Αγγέλων. Αγία Μαρία η Ροδόκλεια των Δυτικών. Η Παναγία η Μητέρα του Χριστού. Η Μάνα μας. Η Αγία Σκέπη όλων μας, που πάμε να προσκυνήσουμε στη Χάρη Της και να Την παρακαλέσουμε για τη Διαμεσολάβη Της στον Χριστό και Υιό Της. Παρηγορία του κάθε απελπισμένου, καταφρονεμένου, και ανήμπορου που την παρακαλά για βοήθεια και του την προσφέρει απλόχερα. Μέσα από την εικόνα Της η ιερή γλυκύτητα, πραότητα, και υπομονή που αποπνέονται, μας ενθαρρύνουν να πάμε στη Χάρη Της και να Της ζητήσουμε να μας υποστηρίξει και να μας παρασταθεί μέσω της ιερής μεσιτείας Της.Η Παναγία, όμως, δεν έχει μόνο θρησκευτική σημασία για τους Έλληνες αλλά και εθνική, αφού πολλές φορές το πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.
Είναι συγκλονιστική η “Κοίμηση της Θεοτόκου”, στη βυζαντινή αγιογραφία, όπου φαίνεται να κοιμάται η Παναγία με τη γαλήνη απλωμένη στη μορφή της σε απόλυτη εναρμόνιση με την ψυχική της ομορφιά.
Μια ομορφιά που..........διακρίνει κατεξοχήν την Παναγία με την “ωραιότητα της παρθενίας” της και το“υπέρλαμπρον το της αγνείας” της.


Αυτή η ομορφιά που θα γίνει ακόμα πιο αισθητή τη βραδιά του Δεκαπενταύγουστου, κατά τη μεγάλη γιορτή της “Πλατυτέρας των Ουρανών” που θα λάμψει αυτή τη νύχτα στον ουρανό, σκορπίζοντας το γαλάζιό της φως παντού πάνω στη γη.Ξεπερνούν τα 530 τα Θεοτοκωνύμια – τα Ονόματα της Θεοτόκου Παναγίας – γιατί συνεχώς προκύπτουν καινούρια. Μερικά από αυτά: Βρεφοκρατούσα, η Γλυκοφιλούσα, η Γαλακτοτροφούσα, Γαλατούσα, η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Οδηγήτρια, του Πόνου, της Βοήθειας, Φλεβαριανή, Μεσπορίτισσα, Πολυσπορίτισσα, Ακαθή, Θεοσκέπαστη, Σπηλαιώτισσα, Τρυπητή, Πλατανιώτισσα, Πορταϊτισσα, Μυρτιδιώτισσα, Φιδού, Φανερωμένη, Μεγαλομάτα, Θρηνούσα, η Ιερόπαις, Σουμελά, Αθηνιώτισσα, Πολίτισσα, Υψηλή, Ελεούσα, Ροδόκλεια, Χρυσοκαστριώτισσα, Αμπελακιώτισσα, Δαμάσια, Παλατιανή, Ολυμπιώτισσα, Καταπολιανή, Εκατονταπυλιανή, Μαυριώτισσα, Μαχαιρωμένη, Γερόντισσα, Εσφαγμένη, Χρυσαφίτισσα, Παραμυθία, Σκοπιώτισσα, Παναγία Αυγή της Μυστικής Ημέρας, Ελευθερώτρια, Χαραγμένη, Παναγία η Γοργόνα, Κουκουζέλισσα, του Χάρου, Προυσιώτισσα, Γουμένισσα, Παναγία Δεξιά, Παναγία του Κύκκου, Παναγία του Πάθους, Παναγία η Βασίλισσα των Αγγέλων, η Κανάλα, η Ρόμβη, Μυροβλύτισσα, Απρόσωπη κ.α.


Οι φωτογραφίες είναι από τον εσπερινό στην Πανάγια την Αγιά , και από την Παναγία την Κρυτόματι στις Μέλανες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου